Hopp til innholdet
Åpen man-søn 09-23
Åpen man-søn 09-23

Hvordan fjerne overvann fra belegningsstein

Hvordan legge belegningsstein med rett fall

Det er viktig å etablere et tilstrekkelig stort fall for å sikre effektiv fjerning av vann fra overflaten av veier og plasser. Dette kan oppnås ved å legge veien eller plassen med et tverrfall på 20-25 ‰.

Fjerning av vann fra belegningen er viktig for sikkerheten og komforten til både kjørende og gående. Et tilstrekkelig fall på veien eller plassen er nødvendig for å sikre effektiv fjerning av vann fra overflaten. Dette reduserer risikoen for vannplaning og glatte/isete områder på vinteren. Det bør brukes et tverrfall på 20 ‰ for fortau og 25 ‰ for veier, og på plasser bør man forsøke å nå et fall på 20 ‰. Det beste resultatet på plasser oppnås gjennom linjefjerning av vann, fremfor punktfjerning, som kan gjøre det vanskelig å utføre lagene riktig og påvirke kjørekomforten.

Drenering av selve veien kan oppnås ved å anlegge veggrøftene med en dybde som er minst 0,3 m lavere enn overflatekanten, eller ved å legge rør i rabattområdet langs begge veikanter. Overflaten bør ha et fall på 25 – 40 ‰. Avhengig av permeabiliteten til bunnen, kan det også være nødvendig å legge et bunnsikringslag i veiunderlaget. Dette vil drenere de overliggende lagene og hindre vann i å trene opp i bærelaget fra bunnen. I tettbebyggelse kan det vanligvis unnlates å legge rør på grunn av tett overflate.

Det er viktig å unngå at bærelaget blir mettet av vann, da dette kan føre til setninger og spordannelse på grunn av redusert bæreevne. Riktig fuging og vedlikehold av fugene sikrer tilstrekkelig tetthet i belegningssteinslaget, og kan hindre skader på veien som skyldes vann i underlaget. Galt fugemateriale og ikke fylte fuger kan være årsaken til slike skader.

Forrige artikkel Slik forvandler du hagen din til en privat oase
Neste artikkel Alger og kalkutslag på betongstein

Sammenlign produkter

{"one"=>"Velg 2 eller 3 produkter for å sammenligne", "other"=>"{{ count }} av maks 3 produkter valgt"}

Velg første produkt for å sammenligne

Velg andre produkt for å sammenligne

Velg tredje produkt for å sammenligne

Sammenlign