Hopp til innholdet
Åpen man-søn 09-23
Åpen man-søn 09-23

Derfor får du elektriske støt innendørs når det er kaldt

Statisk elektrisitet innendørs

Det kan være flere forskjellige årsaker til at en stue kan føles elektrisk når det er kaldt, og disse årsakene kan variere avhengig av omstendighetene. En av årsaken kan være at luftfuktigheten i rommet reduseres når det blir kaldt, og dette kan føre til at elektronisk utstyr og hud kan føles elektrisk eller statisk.

Derfor oppstår statisk elektrisitet

Statisk elektrisitet oppstår når elektroner overføres fra ett materiale til et annet, noe som skaper en elektrisk ladning. Det kan være flere forskjellige årsaker til at statisk elektrisitet oppstår inne når det er kaldt, men en vanlig årsak er at luftfuktigheten i rommet er lav når det er kaldt. Kald luft kan inneholde mindre vannånde enn varm luft, og når luftfuktigheten er lav kan dette gjøre at det er lettere for elektroner å overføres mellom materialer, noe som kan føre til statisk elektrisitet. Også materiale som er i kontakt med luft kan være en årsak til statisk elektrisitet, for eksempel tekstiler eller plast, slik som klær eller sko. Bevegelse i luft kan også føre til statisk elektrisitet, for eksempel når du går eller ved å bevege deg på en tekstil møbler.

Øk luftfuktigheten for å redusere statisk elektrisitet

Det er flere måter å øke luftfuktigheten i hjemmet for å redusere statisk elektrisitet. Her er noen av dem:

  1. Bruk en luftfukter: En luftfukter kan hjelpe til med å legge til fuktighet i luften ved å utgjøre en fin tåke av vann i rommet.

  2. Dusj eller bade: Dusjing eller å bade kan bidra til å øke luftfuktigheten i hjemmet fordi varmt vann skaper fuktighet når det fordamper.

  3. Planteplanter: Planter kan hjelpe til med å øke luftfuktigheten i hjemmet ved å utgjøre fuktighet gjennom transpirasjon.

  4. Bruk kjele med vann: Plasser en kjele med vann på komfyren, eller bruke en lignende metode for å øke luftfuktigheten ved å la vannet fordampe.

  5. Bruk et fuktig klut: Plasser et fuktig klut på radiatoren eller andre varme kilder.

En normal luftfuktighet i hjemmet er mellom 30-50%, øke den til 35-45% kan være tilstrekkelig å redusere statisk elektrisitet. Du kan også måle luftfuktigheten med en hygrometer for å vite hvor mye fuktighet som trengs å tilsettes.

Hva betyr relativ luftfuktighet

Relativ luftfuktighet refererer til forholdet mellom mengden fuktighet som finnes i luften i forhold til mengden fuktighet som luften kan inneholde på en bestemt temperatur. Det uttrykkes som en prosentandel. For eksempel, hvis luften inneholder halvparten av den maksimale mengden fuktighet den kan inneholde ved en bestemt temperatur, vil relativ luftfuktighet være 50%.

Det er viktig å forstå at relativ luftfuktighet endrer seg i henhold til temperaturen. Når temperaturen øker, kan luften inneholde mer fuktighet før den blir mettet. Så, på en varm sommerdag kan luften inneholde 70% relativ luftfuktighet, mens på en kald vinterdag kan det være kun 20%.

En optimal relativ luftfuktighet for menneskers helse og komfort er mellom 30-50%. For høy eller lav relativ luftfuktighet kan føre til ubehag og kan også påvirke materialene i hjemmet ditt. For eksempel kan høy relativ luftfuktighet føre til dannelsen av sopp og mugg, mens lav relativ luftfuktighet kan gjøre at luftveiene blir tørre og kan gjøre deg mer utsatt for å få infeksjoner.

Forrige artikkel Slik fjerner du ugresset mellom belegningsstein og heller
Neste artikkel Trinn-for-trinn guide: Slik bygger du en imponerende fontene i din egen hage

Sammenlign produkter

{"one"=>"Velg 2 eller 3 produkter for å sammenligne", "other"=>"{{ count }} av maks 3 produkter valgt"}

Velg første produkt for å sammenligne

Velg andre produkt for å sammenligne

Velg tredje produkt for å sammenligne

Sammenlign