Hopp til innholdet
Åpen man-søn 09-23 (30. Mai 15-23)
Åpen man-søn 09-23 (30. Mai 15-23)

Hvilke typer ugress finner du i hagen

Hvilke typer ugress finner du i hagen?

Det finnes mange forskjellige typer ugress som kan dukke opp i en norsk hage. Noen av de vanligste typene inkluderer:

 1. Gresskarve: Dette ugresset har karakteristiske, tverrstripede blader og kan være vanskelig å bli kvitt.

 2. Løvetann: Løvetann er et hardført ugress som har lysegule blomster og hårete blader.

 3. Skvallerkål: Skvallerkål er et ugress som vokser raskt og har lange, lysegrønne blader.

Dette er bare noen få eksempler på ugress som kan dukke opp i en norsk hage. Det er viktig å huske at ugresset kan være en viktig del av økosystemet, så det kan være lurt å la noen ugress vokse fritt så lenge de ikke ødelegger andre planter i hagen din.

Hva er Gresskarve og hvordan bli kvitt det

Gresskarve (Agropyron repens) er et ugress som er vanlig i norske hager. Det er en flerårig plante med tverrstripede blader og hvite, gjærformede blomster. Den vokser i tætte, krypende tuer og kan være vanskelig å bli kvitt.

Det finnes en rekke måter å bekjempe gresskarve på. En metode er å fjerne ugresset manuelt ved å grave det opp. Dette kan være tidskrevende, men det er en effektiv metode hvis du får fjernet alle røttene. Det kan også være lurt å dekke området med et ugressduk etter at du har fjernet ugresset, for å hindre at det vokser tilbake.

En annen metode er å bruke et ugressmiddel. Det finnes ulike typer ugressmiddel på markedet, inkludert kjemiske middel og biologiske middel. Kjemiske middel kan være effektive, men de kan også skade andre planter og miljøet hvis de brukes feil. Biologiske middel, derimot, er ofte mer skånsomme for andre planter og miljøet.

En tredje metode er å konkurrere med ugresset ved å plante andre planter som er mer konkurransedyktige. Dette kan være en god løsning hvis du vil ha et område med blomster eller grønnsaker, siden de vil konkurrere med ugresset om lys, vann og næringsstoffer.

Det er viktig å huske at det kan ta litt tid å bli kvitt gresskarve, så vær tålmodig og fortsett å fjerne det så ofte som nødvendig. Hvis du er uforsiktig, kan gresskarve lett spre seg til andre deler av hagen din.

Hva er Løvetann og hvordan bli kvitt det

Løvetann (Taraxacum officinale) er en flerårig urt som tilhører familien Asteraceae. Den er en vanlig ugressplante som finnes over hele verden, og den kan være vanskelig å bli kvitt på grunn av sin evne til å formere seg ved hjelp av frø og rhizomer (underjordiske skudd). Løvetann har gule blomster og grønne, lansettformede blader, og den vokser vanligvis i en rosettform.

Det finnes mange måter å bli kvitt løvetann på. En mulighet er å fjerne planten manuelt ved å grave den opp med en hagegaffel eller en spade. Det er viktig å fjerne så mye av rhizomene som mulig for å hindre at planten vokser tilbake. Det kan også være lurt å fjerne blomstene og skjære av bladene for å forhindre at planten formerer seg ved hjelp av frø.

En annen mulighet er å bruke herbicider (plantevernmidler) for å drepe løvetann. Det finnes ulike typer herbicider som er effektive mot løvetann, men det er viktig å følge instruksjonene på etiketten nøye for å unngå skader på andre planter. Det er også mulig å bruke biologiske metoder for å bekjempe løvetann, for eksempel ved å bruke en nematode (en type lille orm) som spiser løvetannens rhizomer.

Det er viktig å være tålmodig når man prøver å bli kvitt løvetann, da det kan ta litt tid å få full kontroll over planten. Det kan også være lurt å prøve å forebygge løvetann ved å holde gressplenen godt gjødslet og vannet, slik at det blir mindre plass til løvetann å vokse.

Hva er Skvallerkål og hvordan bli kvitt det

Skvallerkål er en plante som tilhører familien kålfamilien. Den vokser ofte i hager og på ugrasfrie områder. Planten har store, grønne blader og hvite blomster, og den kan bli opptil 50 cm høy. Skvallerkål kan være et problem fordi den kan formere seg raskt og konkurrere med andre planter om næring og lys.

Det finnes flere måter å bli kvitt skvallerkål på:

 • Manuell fjerning: Du kan prøve å fjerne planten ved å grave den opp med en spade eller gravemaskin. Dette fungerer best når planten er ung og har få røtter.

 • Bruk av ugrasmiddel: Du kan prøve å bekjempe skvallerkål med ugrasmiddel som inneholder glyfosat. Følg bruksanvisningen på emballasjen nøye og vær forsiktig med å ikke skade andre planter.

 • Drenering: Skvallerkål trives best i fuktige omgivelser, så drenering kan hjelpe til å redusere planten.

 • Vedlikehold av plenen: Å holde plenen din godt vedlikeholdt, med riktig klipping og gjødsling, kan bidra til å hindre skvallerkål i å vokse.

 • Planting av ugrasresistente planter: Du kan også prøve å plante andre planter som er mer ugrasresistente og som kan konkurrere med skvallerkål om næring og lys.

De beste metodene for å bli kvitt ugress i hagen

Her er en liste over de beste metodene for å bli kvitt ugress i hagen din:

 1. Manuell fjerning: Dette kan være den mest effektive metoden for å fjerne ugress, spesielt for mindre ugressplanter. Bruk en spade eller gravemaskin for å grave opp planten med røttene, og prøv å fjerne så mye som mulig av rotsystemet.

 2. Bruk av ugrasmiddel: Det finnes ugrasmidler som du kan spraye eller drysse på ugresset for å drepe det. Vær forsiktig med å følge bruksanvisningen og å ikke skade andre planter.

 3. Drenering: Mange ugressplanter trives best i fuktige omgivelser, så drenering kan være en effektiv metode for å hindre at de vokser.

 4. Vedlikehold av plenen: Å holde plenen godt vedlikeholdt, med riktig klipping og gjødsling, kan bidra til å kontrollere ugresset.

 5. Planting av ugrasresistente planter: Du kan prøve å plante andre planter som er mer ugrasresistente og som kan konkurrere med ugresset om næring og lys.

 6. Bruk av mulch: Mulch kan hjelpe til å hindre ugress i å vokse ved å holde jorden fuktig og å dekke over ugressets frø.

 

Forrige artikkel Hvordan montere portstolper av granitt
Neste artikkel Hva kan du gjøre med ditt hage og utemiljø

Sammenlign produkter

{"one"=>"Velg 2 eller 3 produkter for å sammenligne", "other"=>"{{ count }} av maks 3 produkter valgt"}

Velg første produkt for å sammenligne

Velg andre produkt for å sammenligne

Velg tredje produkt for å sammenligne

Sammenlign