Benders Bohusgranitt Ävja: Tradisjon og Håndverk i Steinbruddet
Å jobbe i Ävja sitt steinbrudd er en opplevelse som tar deg tilbake i tid, der steinbruddsarbeidere mektig sprenger granitt fra fjellet og dyktige steinhuggere skaper vakre produkter med hammer og meisel. Denne kunnskapen og håndverket er imponerende, og det er først når man ser dem arbeide at man forstår dybden av dette yrket. Se Granitten fra Benders her.
Henrik Johansson, en 22 år gammel steinbruddsarbeider, har arbeidet i Ävja's steinbrudd i 5 år. Han følger i fotsporene til sin onkel, en tidligere steinhugger, og holder en stolt familietradisjon i live. Han valgte å studere Steinteknikk i Lysekil allerede på gymnasnivå fordi han så seg selv i et yrke der han kunne bruke hele kroppen og nyte utendørsarbeid. Denne kompetansen ga Henrik en fordel i yrket, selv om det ikke er krav til spesifikk utdanning eller tidligere erfaring for å arbeide som steinbruddsarbeider. Det du trenger å vite, lærer du i steinbruddet.
Hver dag som steinbruddsarbeider er unik. Om morgenen samles arbeiderne i steinbruddet, hvor sjefen tildeler arbeidsoppgaver som kan variere fra saging, boring, kiling, kjøring av hjullaster til sprengning. Steinbruddsarbeiderne bryter ned fjellet i mindre biter for steinhuggerne, som deretter skaper ferdige produkter.
Det beste med yrket, ifølge Henrik Johansson, er muligheten til å arbeide utendørs og mangfoldet av oppgaver. Han setter pris på samholdet med kollegene på Ävja steinbrudd.
"Jeg elsker å være utendørs; det er det beste med dette yrket. Ulempen er selvfølgelig vinteren, når det er kaldt og tøft her. Alt tar lengre tid og arbeidet blir hardere. Men så snart sommeren kommer, føles vinteren som en fjern drøm," sier Henrik Johansson, steinbruddsarbeider.
Steinbruddsarbeid kan være fysisk utfordrende, og hvor mye man tåler varierer fra person til person. Tunge løft og arbeid som belaster rygg, nakke og ledd er vanlig, som i mange andre yrker. For å minimere skaderisikoen trener Henrik Johansson styrke på fritiden for å styrke kroppen.
En betydelig utfordring som steinbruddsarbeidere møter, er å jobbe med granitt, et naturlig produkt. Når de begynner å hente ut fra fjellet, står de ofte overfor nye utfordringer ettersom fjellet endrer seg. Det krever tilpasning og nytenkning for å finne de beste løsningene, da fjellet i stor grad bestemmer arbeidsforholdene.
Vi er stolte av å se våre produkter, hugget og lagt av profesjonelle, berike ulike miljøer med det naturlige løftet fra naturstein. Enten det er innendørs eller utendørs, kan naturstein virkelig transformere ethvert sted.
1. Ävja Steinbrudd:
-
Beliggenhet: Ävja Steinbrudd ligger i Västra Götaland-regionen i Sverige.
-
Produkter: Steinbruddet i Ävja er kjent for å utvinne granitt, som brukes til å lage ulike produkter, inkludert belegningsstein, heller, trapper og mer.
-
Håndverkstradisjon: Steinbruddet i Ävja har en lang historie med håndverkstradisjoner der erfarne steinhuggere bruker tradisjonelle verktøy som hammer og meisel for å forme granitten.
2. Lysekil Steinbrudd:
-
Beliggenhet: Lysekil Steinbrudd ligger også i Västra Götaland-regionen, og det er kjent for sin vakre beliggenhet ved havet.
-
Produkter: Dette steinbruddet utvinner en rekke steintyper, inkludert skifer og granitt. Steinene brukes til å lage alt fra fasader og gulv til kunstverk.
-
Kyststeinsprosjekter: På grunn av sin nærhet til havet, har Lysekil Steinbrudd levert stein til en rekke prosjekter langs Sveriges kystlinje, inkludert brygger og havnepromenader.
3. Ystads Steinbrudd:
-
Beliggenhet: Ystads Steinbrudd ligger i Skåne-regionen, sør i Sverige.
-
Produkter: Dette steinbruddet er kjent for å utvinne sandstein, som brukes til å lage fasader, gulv og kunstverk.
-
Kunstnerisk bruk: Ystads Steinbrudd har levert sandstein til mange kunstprosjekter og skulpturer, og det er kjent for sin fine sandstein med flotte teksturer.
4. Fjällbacka Steinbrudd:
-
Beliggenhet: Dette steinbruddet ligger i nærheten av Fjällbacka, en vakker kystlandsby i Bohuslän-regionen.
-
Produkter: Fjällbacka Steinbrudd utvinner hovedsakelig granitt, som brukes til byggematerialer og utendørsprodukter som belegningsstein og heller.
-
Naturskjønnhet: Dette steinbruddet ligger i et naturskjønt område nær kysten, og besøkende kan nyte den vakre utsikten samtidig som de ser på steinarbeidet.
Disse steinbruddene i Sverige har hver sin unike karakter og spesialiteter, og de har alle en viktig rolle i å levere naturstein av høy kvalitet for ulike byggeprosjekter og kunstneriske formål.