Hopp til innholdet
Mitt liv i steinbruddet på Bohus Ävja

Mitt liv i steinbruddet på Bohus Ävja

Benders Bohusgranitt Ävja

Det å jobbe innenfor gjerdene til Ävja sitt steinbrudd, er så langt fra de fleste andre av dagens arbeidsplasser man kan komme. Det er som å reise flere tiår tilbake i tid til du møter muskuløse steinbruddsarbeidere som sprenger granitt fra fjellet og virkelige steinhuggere som står fast i sin bås og hugger stein til vakre produkter med hammer og meisel. Det er først når man står her og ser på hvordan de jobber som man virkelig forstår hvilket håndverk det er å skape produkter i granitt og hvilken kunnskap disse arbeiderene sitter med. Se Granitten fra Benders her

Henrik Johansson er 22 år gammel og har jobbet som steinbruddsarbeider i Ävja’s steinbrudd i 5 år. Han går i sin onkels fotspor som tidligere var steinhugger og lar dette være en tradisjon som lever videre i slekten. Allerede på gymnaset valgte Henrik å studere Steinteknikk i Lysekil, da han han kunne se seg selv med ett yrke hvor han fikk jobbe med hele kroppen og kunne trives utendørs. Denne kompetansen han fikk med seg fra studievalget ga Henrik et forsprang inn i yrket selv om det ikke settes noen krav til spesifikk utdannelse eller særskilte forkunnskaper for å arbeide som steinbruddsarbeider. Det du trenger å kunne lærer du i steinbruddet.

Som steinbruddsarbeider er ingen dag lik. På morgenen samles alle arbeiderene nede i steinbruddet der sjefen deler ut arbeidsoppgaver til alle og enhver. Arbeidsoppgavene varierer mellom alt fra saging, boring, kile, kjøre hjullaster og sprenging. Som steinbruddsarbeider bryter man også ned fjellet i mindre biter slik at steinhuggerne kan lage ferdige produkter.

Ifølge Henrik Johansson er det beste med dette yrket at man kan jobbe utendørs. Det er også ett veldig varierende yrke og man jobber jo med en herlig gjeng på steinbruddet i Ävja.

«Jeg liker å være ute, det er noe av det beste med dette yrket. En bakdel er selvfølgelig vinteren, da er det kaldt og tøft her. Alt tar mye lengre tid og jobben er vanskeligere å utføre. Men så fort sommeren kommer så føles vinteren veldig langt borte» - Henrik Johansson, steinbruddsarbeider.

Å jobbe som steinbruddsarbeider er for mange forenet med sliteskader. Henrik Johansson mener at det er forskjell fra person til person hvor mye man tåler og hvor hardt man står på. I bruddet forekommer det blant annet tunge løft som på sikt kan påvirke rygg, nakke og ledd, akkurat som i mange andre yrker. For å minimere skaderisikoen holder Henrik Johansson blant annet på med styrketrening på fritiden for å forsterke kroppen.

En stor utfordring som steinbruddsarbeider er å jobbe med et naturlig produkt som granitt. Når Henrik Johansson og de andre arbeiderene i Ävja steinbrudd begynner å hugge ut i fjellet støter de ofte på nye utfordringer, fjellet forandrer seg. Det innebærer at man må forandre hvordan man jobber og tenke nytt for å finne den beste løsningen. Det er trossalt fjellet som i stor grad bestemmer hvordan arbeiderene kan jobbe.

Det er med stor stolthet og glede å se våre produkter i det rette miljøet, hugget på riktig måte og lagt av profesjonelle. Naturstein kan virkelig gi ett løft til ett miljø, uansett om det er inne eller ute.

Forrige artikkel Test av ugresshemmende fugesand
Neste artikkel Trygg netthandel www.miljostein.no

Sammenlign produkter

{"one"=>"Velg 2 eller 3 produkter for å sammenligne", "other"=>"{{ count }} av maks 3 produkter valgt"}

Velg første produkt for å sammenligne

Velg andre produkt for å sammenligne

Velg tredje produkt for å sammenligne

Sammenlign