Hopp til innholdet
Kundehjelp åpen 09-23 man-søn
Kundehjelp åpen 09-23 man-søn

Hvordan lage en hekk og hvilken type planter kan man bruke

Hvordan lage en god hekk

En hekk kan være en flott måte å definere og skjerme et område på, og det finnes mange ulike typer planter som kan brukes til å lage en hekk i Norge.En velstelt hekk kan legge et vakkert preg på hjemmet ditt og gi ekstra privatliv i uteområdet. Men å lage en god hekk krever litt kunnskap og planlegging.

Det viktigste er å velge riktig type hekk og plantemateriale for ditt klima og plassering, samt å sørge for god drenering og vanning. Det finnes flere ulike varianter av hekker å velge mellom, som buskhekker, barrhekker og løvtrehekker. Valget avhenger av personlig smak og ønsket form og størrelse.

Å følge en god planteplan og å beskjære hekken regelmessig er også avgjørende for å opprettholde en sund og velstelt hekk. Ved å ta hensyn til disse faktorene, kan du enkelt lage en vakker og funksjonell hekk som kan gi ekstra privatliv, beskyttelse mot vind og sol og et vakkert utseende til hjemmet ditt. V

år guide gir deg det du trenger å vite for å lage en god hekk.

Hvorfor velge en hekk til å skjerme av/avgrense et område

Det finnes mange gode grunner til å velge en hekk som skjerming av et område. En hekk kan:

  • Gjøre området mer privat og følelsesmessig trygt
  • Skjerme for støy og forurensing fra veier og nærliggende bygninger
  • Skape en barriere for vinden
  • Gjøre området mer attraktivt å være i
  • Skjerme for uønsket innsyn fra naboer eller forbipasserende
  • Bidra til å holde på varmen om vinteren og gi litt skygge om sommeren
  • Gjøre området mer barnevennlig og trygt for lek og aktiviteter

En hekk kan også bidra til å definere grensene for et område og skape en følelse av eierskap og tilhørighet. Det kan være spesielt viktig for folk som bor i leiligheter eller i tettbebygde områder.

Det er viktig å huske på at en hekk kan kreve litt stell og vedlikehold, som f.eks. jevnlig klipping og gjødsling. Det kan også være lurt å sjekke med din lokale kommune for å se om det finnes regler eller retningslinjer for høyde og plassering av hekker.

Her er en trinnvis veiledning for å lage en hekk:

  1. Velg en passende hekkplante for dine behov og forholdene på stedet du skal plante. Tenk på hvor mye sol eller skygge området får, og hvilke krav planten har til jord og vann.

  2. Planlegg størrelsen og formen på hekken. Mål opp området du skal plante og bestem hvor mange planter du trenger. Det er lurt å plante planter som er 50-60 cm høye for å få en god start på hekken.

  3. Grav et dreneringshull på ca. 30 cm dypt og 60 cm bredt for hver plante. Legg ned et lag med dreneringsmateriale (f.eks. pukk eller stein) i bunnen av hullet.

  4. Bland inn litt kompost eller annen næringsrik jord i jorda du grave opp. Dette vil bidra til å gi plantene de beste vekstforholdene.

  5. Plant hekkplantene i hullet og fyll på med jord rundt planten. Trykk jorden godt rundt planten for å sikre at den sitter støtt.

  6. Vanne plantene godt etter planting. Dette vil hjelpe dem til å etablere seg og vokse seg til.

  7. Klipp hekken regelmessig for å holde den i form og hindre at den vokser seg for bred. Det anbefales å klippe hekken på våren eller tidlig på sommeren, slik at den får tid til å gro seg til før vinteren.

  8. Gjødsle hekken med en næringsrik gjødsel 1-2 ganger per år for å holde den i god form.

Husk at det kan være lurt å sjekke med din lokale planteskole eller kommunale hageavdeling for råd og anbefalinger om hvilke hekkplanter som passer best for dine behov og forholdene der du bor.

Hvilke typer hekkplanter finnes?

Her har du noen eksempler på ulike hekkplanter til din hage.

Tuja (Thujopsis dolabrata)

Tuja (Thujopsis dolabrata) er en hardfør hekkplante som vokser godt i de fleste deler av Norge. Den er langsomtvoksende og kan bli opptil 5 meter høy og 2 meter bred, avhengig av sorten. Tuja har mørkegrønne, fjærete blader og produserer små, gule eller grønne blomster på våren.

Tuja trives best i godt drenert, næringsrik jord, men tåler også litt leiraktig jord. Den trenger ikke så mye vann, men bør vannees regelmessig de første ukene etter planting for å hjelpe den til å etablere seg. Tuja tåler også litt tørke, men vil gi et bedre vekstresultat dersom den får litt mer vann.

Tuja er en flott hekkplante som gir et tett og formelt inngjerdingsverk. Den er også egnet for å plante i krukker eller som en enkeltstående busk. Tuja krever litt mer stell enn noen andre hekkplanter, da den bør klippes regelmessig for å holde den i form. Det anbefales å klippe tujaen på våren eller tidlig på sommeren, slik at den får tid til å gro seg til før vinteren. Tuja tåler også litt skygge, men vil gi et bedre vekstresultat dersom den får litt mer sol.

Einer (Juniperus communis)

Einer (Juniperus communis) er en naturlig hekkplante som vokser godt i de fleste deler av Norge. Den er hardfør og tåler både tørke og saltluft, noe som gjør den godt egnet for å plante langs kysten eller i andre områder med krevende klima. Einer vokser langsomt og kan bli opptil 2-3 meter høy og 1-2 meter bred, avhengig av sorten. Den har mørkegrønne, nåleteeigner som blir blågrønne om vinteren.

Einer trives best i godt drenert jord, men tåler også litt mer leiraktig jord. Den trenger ikke så mye vann, men bør vannees regelmessig de første ukene etter planting for å hjelpe den til å etablere seg. Einer tåler både sol og skygge, men vil gi en litt lysere farge på bladene dersom den får litt mer sol.

Einer er en flott hekkplante som er enkel å dyrke og som gir et godt inngjerdingsverk. Den er også egnet for å plante i krukker eller som en enkeltstående busk.

Korsved (Buxus sempervirens)

Korsved (Buxus sempervirens) er en hardfør hekkplante som vokser godt i de fleste deler av Norge. Den er langsomtvoksende og kan bli opptil 2-3 meter høy og 1-2 meter bred, avhengig av sorten. Korsved har mørkegrønne, glinsende blader og trives best i litt skyggefulle områder. Den tåler også sol, men bør ikke plantes i områder som får for mye direkte sol.

Korsved trives best i godt drenert, næringsrik jord, men tåler også litt leiraktig jord. Den trenger ikke så mye vann, men bør vannees regelmessig de første ukene etter planting for å hjelpe den til å etablere seg.

Korsved tåler også litt tørke, men vil gi et bedre vekstresultat dersom den får litt mer vann. Korsved er en flott hekkplante som gir et tett og formelt inngjerdingsverk. Den er også egnet for å plante i krukker eller som en enkeltstående busk.

Korsved krever litt mer stell enn noen andre hekkplanter, da den bør klippes regelmessig for å holde den i form. Det anbefales å klippe korsveden på våren eller tidlig på sommeren, slik at den får tid til å gro seg til før vinteren.

    Liguster (Ligustrum)

    Liguster (Ligustrum) er en hardfør hekkplante som vokser raskt og tåler både skygge og sol. Den kan bli opptil 2-3 meter høy og 1-2 meter bred, avhengig av sorten. Liguster har mørkegrønne, ovalformede blader og produserer små, hvite blomster på våren.

    Liguster trives best i godt drenert, næringsrik jord, men tåler også litt leiraktig jord. Den trenger ikke så mye vann, men bør vannees regelmessig de første ukene etter planting for å hjelpe den til å etablere seg. Liguster tåler også litt tørke, men vil gi et bedre vekstresultat dersom den får litt mer vann.

    Liguster er en flott hekkplante som gir et tett og formelt inngjerdingsverk. Den er også egnet for å plante i krukker eller som en enkeltstående busk. Liguster krever litt mer stell enn noen andre hekkplanter, da den bør klippes regelmessig for å holde den i form. Det anbefales å klippe ligusteren på våren eller tidlig på sommeren, slik at den får tid til å gro seg til før vinteren.

    Taxus (Taxus baccata) 

    Taxus (Taxus baccata) er en langsomtvoksende hekkplante som tåler skygge og har en mørkegrønn farge. Den kan bli opptil 5 meter høy og 2 meter bred, avhengig av sorten. Taxus har tynne, spisse blader og produserer små, gule eller grønne blomster på våren.

    Taxus trives best i godt drenert, næringsrik jord, men tåler også litt leiraktig jord. Den trenger ikke så mye vann, men bør vannees regelmessig de første ukene etter planting for å hjelpe den til å etablere seg. Taxus tåler også litt tørke, men vil gi et bedre vekstresultat dersom den får litt mer vann.

    Taxus er en flott hekkplante som gir et tett og formelt inngjerdingsverk. Den er også egnet for å plante i krukker eller som en enkeltstående busk. Taxus krever litt mer stell enn noen andre hekkplanter, da den bør klippes regelmessig for å holde den i form. Det anbefales å klippe taxusen på våren eller tidlig på sommeren, slik at den får tid til å gro seg til før vinteren. Denne planten kan være litt mer krevende å dyrke enn noen andre hekkplanter, så det kan være lurt å sjekke med din lokale planteskole eller kommunale hageavdeling for råd og anbefalinger.

    Hekkspirea (Spiraea)

    Hekkspirea (Spiraea) er en flott hekkplante som blomstrer med vakre hvite eller rosa blomster på våren. Den tåler både skygge og sol, men trives best i litt skyggefulle områder. Hekkspirea kan bli opptil 2-3 meter høy og 1-2 meter bred, avhengig av sorten. Den har lysgrønne, ovalformede blader og produserer små, røde eller oransje frukter på høsten.

    Hekkspirea trives best i godt drenert, næringsrik jord, men tåler også litt leiraktig jord. Den trenger ikke så mye vann, men bør vannees regelmessig de første ukene etter planting for å hjelpe den til å etablere seg. Hekkspirea tåler også litt tørke, men vil gi et bedre vekstresultat dersom den får litt mer vann.

    Hekkspirea er en flott hekkplante som gir et tett og formelt inngjerdingsverk. Den er også egnet for å plante i krukker eller som en enkeltstående busk. Hekkspirea krever litt mer stell enn noen andre hekkplanter, da den bør klippes regelmessig for å holde den i form. Det anbefales å klippe hekkspireaen på våren eller tidlig på sommeren, slik at den får tid til å gro seg til før vinteren.

    Det er viktig å velge en hekkplante som passer til dine behov og forholdene der du skal plante den. Tenk på hvor mye sol eller skygge området får, og hvilke krav planten har til jord og vann. Det kan også være lurt å sjekke med din lokale planteskole eller kommunale hageavdeling for råd og anbefalinger.

    Forrige artikkel Hva er fugens funksjon på belegningsstein og heller
    Neste artikkel Skiferheller - Alt du trenger å vite om å velge riktig skifer til hagen din

    Sammenlign produkter

    {"one"=>"Velg 2 eller 3 produkter for å sammenligne", "other"=>"{{ count }} av maks 3 produkter valgt"}

    Velg første produkt for å sammenligne

    Velg andre produkt for å sammenligne

    Velg tredje produkt for å sammenligne

    Sammenlign