Hopp til innholdet
Åpent man-søn 09-23 🔥 Vis Kampanje uke 17/18
Åpent man-søn 09-23 🔥 Vis Kampanje uke 17/18
Brostein granitt

Gatesteinens historie

Smågate og Storgatestein: Historie og Bruksområder

Brostein og gatestein har en lang historie og har vært brukt i mange århundrer. Deres opprinnelse som ballast i skip har utviklet seg til å bli en viktig del av bygning og landskapsarbeid. Oppdag historien og bruksområdene til smågatestein og storgatestein nedenfor.

Vis kategori: Smågatestein og Storgatestein

Historien Bak Brostein og Gatestein

Brostein og gatestein har en fascinerende opprinnelse som ballast i skip. For å oppnå bedre stabilitet fylte sjøfolk lasterommet og bunnen av store skip med stein. Når skipene ankom kaiene, ble lasten byttet ut med varer, og store mengder stein ble etterlatt i handelsbyer langs kysten. Disse ballaststeinene ble deretter brukt for å forbedre gatene ved å forhindre gjørmete og våte forhold.

I dag kan du se flotte brosteinsbelagte gater i byer over hele verden. Selv i Norges eldste by, Tønsberg, finner du velbevarte smug, torg og gater med gatestein.

Egenskaper og Bruksområder

Granitt brostein er ekstremt slitesterk og tåler tøffe forhold. Imidlertid krever legging av granitt brostein nøye kunnskap, tid og nøyaktighet. Gatestein kommer i forskjellige varianter med flere synlige flater, og det er opp til den som legger steinen å velge den beste flaten som skal være synlig. For mer informasjon om legging, se vår veiledning.

Gatestein har en lang historie i Norge og ble først lagt i Bergen på 1500-tallet. Det var ikke før på 1800-tallet at gatestein ble brukt i Oslo. Opprinnelig ble navnet "brostein" gitt på grunn av den første bruken av steinen, da den ble brukt til å lage broer over bekker, myrer og andre fuktige områder. Historisk sett har gatestein kommet i forskjellige formater, inkludert storgatestein, smågatestein og mosaikkstein.

I dag brukes forskjellige navn for disse steintypene, inkludert brostein, smågatestein og storgatestein. Gatestein er nå en viktig del av å skape hyggelige og holdbare utemiljøer, enten det er i byer, på rundkjøringer eller i ditt eget hjemlige uterom. Det er like egnet for offentlige gater som for private gårdsplasser eller terrasser.

For mer informasjon om vårt utvalg av gatestein, se Smågatestein og Storgatestein.

Forrige artikkel Trygg netthandel www.miljostein.no
Neste artikkel Billig Anleggsgartner!

Sammenlign produkter

{"one"=>"Velg 2 eller 3 produkter for å sammenligne", "other"=>"{{ count }} av maks 3 produkter valgt"}

Velg første produkt for å sammenligne

Velg andre produkt for å sammenligne

Velg tredje produkt for å sammenligne

Sammenlign